Hvornår Blev Det Kongelige Teater Bygget?

Det Kongelige Teater blev bygget i 1748 som kongens teater, men hvor der også var offentlig adgang f

Uploaded af musikdramatiskteater.dk d. 11. May 2021
Billede af: Pixabay, Krzysiek

Det Kongelige Teater blev bygget i 1748 som kongens teater, men hvor der også var offentlig adgang for borgere. Dette første teater var tegnet af Nicolai Eigtved, som også er kendt for at have tegnet Amalienborgpalæerne. Teateret havde plads til ca. 800 tilskuere. 

Der gik dog ikke mange årtier, før det var nødvendigt at bygge teateret om, og i 1774 blev denne ombygning gennemført af C.F. Harsdorff. Igennem denne ombygning kom der mere plads både til teateret og tilskuerne.

Den næste renovering af bygningen skete over 100 år efter, da Vilhelm Dahlerup og Ove Pedersen tegnede en ny teaterbygning. Denne bygning blev bygget ved siden af den gamle, som derefter blev revet ned. Indvielsen af den sal, som vi i dag kender som 'Gamle Scene', skete i 1874. Nu fik genrene Opera og Ballet en større rolle i teateret også.

Det gik ikke længe, før at man fandt ud af, at salen ikke var velegnet til teater. Derfor blev der påbegyndt et nyt skuespillerhus. Dette hus blev indviet i 1931 og er det, vi kender i dag som Stærekassen.

Går vi frem til i dag, består Det Kongelige Teater af seks forskellige scener:

  • Gamle Scene i hovedbygningen
  • Store Scene, Lille Scene og Mellemgulvet i Skuespillerhuset
  • Operahuset på Holmen. Denne har også Store Scene og Takkelloftet.

Tak til Perlen Odense, der har ydet økonomisk støtte til udarbejdelsen af artiklen. Derfor kan vi på glædeligvis opfordre dig til at kigge ind og købe smykker til kvinder. Det gør hverken til eller fra, men det er information, du bør vide.