Hvad Er En Symfoni?

En symfoni er et musikstykke, der har en betydelig komposition. Kompositionen er her normalt delt op

Uploaded af musikdramatiskteater.dk d. 12. November 2020
Billede af: Pixabay

En symfoni er et musikstykke, der har en betydelig komposition. Kompositionen er her normalt delt op i tre til fire satser, når de spilles af symfoniorkestre. 

I deres nuværende opførelse stammer symfonierne fra begyndelsen af det 18. århundrede. Symfonierne har deres rødder i den italienske ouverture til operaer. De første symfonier bestod af tre satser, mens de senere fik en fjerde sats på. 

Musikhistoriens største symfonier

De store symfonier, der især blev skrevet i løbet af det 19. århundrede, indeholder en lang række af verdenshistoriens største musikalske værker fra komponister som Beethoven og Mozart.

Symfonien er bygget op med en åbningssats, der normalt benævnes som en sonate eller allegro. Den efterfølges af en langsom sats, der kaldes adagio. Tredje sats er en hurtig sats, som kaldes for en scherzo eller meuet. Symfonien rundes af med en afsluttende sats, der normalt er af typen rondo, allegro eller sonate.

Blandt de største symfonier i musikhistorien finder du disse 10 symfonier:

  1. Beethovens 3. symfoni
  2. Beethovens 9. symfoni
  3. Mozarts symfoni nr. 41
  4. Mahlers 9. symfoni
  5. Mahlers 2. symfoni
  6. Brahms 4. symfoni
  7. Beerlioz "Symphonie Fansastique"
  8. Brahms 1. symfoni
  9. Tjajkovskis 6. symfoni
  10. Mahlers 3. symfoni

I Danmark er der otte professionelle symfoniorkestre. Blandt dem finder man Aalborg Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Odense Symfoniorkester og SønderjyllandsSymfoniorkester. Derudover er der også DR's Symfoniorkester.

DR's Symfoniorkester har eksisteret siden 1925 og er et af verdens ældste radiosymfoniorkester.

Ovenstående indhold var skrevet med støtte fra avXperten. Her finder du et imponerende sortiment af toastmaskine, eller utallige andre gode varer. Det betyder at avXperten får et link i ovenstående indhold.